5 redenen om in Groningen te studeren

Posted in Blog by on augustus 27, 2020

Gekozen als één van de gelukkigste steden van Europa, geniet Groningen van een bruisende reputatie. De stad wordt gezien als de gezelligste studentenstad van Nederland en het aantal studenten blijft groeien! Wat maakt Groningen zo’n populaire stad voor studenten?

Jonge vibes

De stad wordt aangedreven voor en door studenten, hierdoor ligt de gemiddelde leeftijd in Groningen een stuk lager dan in de rest van Nederland. Meer dan een kwart van de inwoners is student en het is dan ook de jongste stad van Nederland. Dit zorgt voor een echt studenten gevoel en heel veel gelijkgestemde leeftijdsgenoten. De stad is ook helemaal aangepast naar deze jonge vibes met veel hippe cafés, restaurants, bars, festivals en evenementen voor studenten. Daarbij heeft Groningen het grootste aanbod en diversiteit in studenten- en sportverenigingen.

 

Uitstekende universiteiten

Met het grote en diverse aanbod in studierichtingen is de populariteit van de stad onder studenten te begrijpen. Aan de twee grootste universiteiten in Groningen – Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen – studeren nu ruim 50.000 studenten en je kan kiezen van maar liefst 175 verschillende studierichtingen, waarvan de meeste worden gegeven in het Engels. De Rijksuniversiteit is de vierde van Nederland en één van de toonaangevende universiteiten binnen Europa’s beste onderzoeksinstellingen. De universiteit heeft een rijke academische geschiedenis die teruggaat tot 1614, dat uit zich in indrukwekkende historische universiteit gebouwen. De Hanzeschool staat op regionaal en mondiaal niveau bekend om zijn sterkte banden met de industrie en ondernemerschap en studenten kunnen dan ook veel praktijkervaringen verwachten via geïntegreerde stages en onderzoeken.

 

 

Internationaal

Al ligt Groningen een stuk noordelijker dan de internationaal bekende westerse steden in Nederland, 25% van de studenten in Groningen is internationaal. Dit grote aantal internationale studenten met meer dan 130 verschillende nationaliteiten zorgt voor veel diversiteit en een fijne plek voor iedereen. Daarbij wordt er een groot aantal evenementen georganiseerd voor internationale studenten en zijn er veel studenten- en studieverenigingen die zorgen voor een soepele en fijne integratie.

 

Gezellig en compact

Ondanks de populariteit van de stad onder de Nederlandse en internationale studenten, blijft Groningen die kleine stad met dat gezellige en nuchtere karakter. In Groningen is alles dichtbij. Het uitstekende openbaar vervoer brengt je gemakkelijk naar elke plek met ook veel mogelijkheden in de nacht. Maar je kan natuurlijk ook gewoon lekker op z’n Nederlands de fiets pakken! Fun fact: nergens TER WERELD fietsen er relatief zoveel mensen als in Groningen. Met de vele fietspaden en fietsenrekken fietst iedereen op een veilige manier van en naar de verschillende universiteiten. De binnenstad van Groningen is erg compact, maar toch vind je er alles; gezellige pleintjes vol met sfeervolle terrasjes, vele cafeetjes en bars, uitgaansgelegenheden, een uitgebreid winkelaanbod en wekelijkse markten.

 

 

Cultureel

Groningen wordt ook wel de culturele hoofdstad van het Noorden genoemd. Met de vele concerten in Oosterport en festivals zoals Noorderzon, KEI week en ESNS biedt Groningen veel culturele uitjes voor studenten. In de stad zijn vier grote theaters en daarbij ook nog twee theaters speciaal voor studenten. Daarbij is Poppodium “Vera” al meerdere keren uitgeroepen tot beste Poppodium van Nederland. Groningen kent ook vele musea, die allemaal zijn gevestigd in de binnenstad. Onder andere het Groninger Museum, hét meest spraakmakende museum van Nederland. Dus of je nu van muziek, film, theater of musea houdt, Groningen heeft het allemaal